8 NAJBARDZIEJ LUSKSUSOWYCH JACHTÓW

Azimut Grande 32 Metri

Azimut Grande 32 Metri swoją światową premierę miał właśnie na tegorocznych targach w Cannes. Jednostka została zaprojektowana przez Stefano Righini, a o stylistykę wnętrza zadbał Achille Salvagni. Grande 32 wyposażony jest w przestronny beach club na rufie oraz praktyczny, boczny garaż, który może pomieścić nawet pięciometrowy skuter wodny. Model zawiera nadbudowę z włókien węglowych, która zapewnia m.in. niższy środek ciężkości. Całość prezentuje się naprawdę solidnie.

 

Pearl 95

Stocznia Pearl Yachts wykorzystała scenę festiwalu żeglarskiego w Cannes, aby zaprezentować swoją flagową jednostkę - Pearl 95. Najnowszy 29-metrowy jacht jest obecnie największym statkiem, jaki kiedykolwiek zbudował ten brytyjski konstruktor jachtów. Za projekt wnętrza odpowiedzialny jest Jacht Kelly Hoppen, a zewnętrzna stylizacja należy do Dixon Yacht Design. Ten model, podobnie jak prezentowany wyżej Grande 32, również zawiera efektowną konstrukcję pawęży, tworzącą przestrzeń garażową.

 

Arcadia A105

Niedługo po przedstawieniu projektu A100, stocznia Arcadia Yachts odkryła całkiem nową jednostkę - A105. Projekt wizualnie nieco przypomina swoją poprzedniczkę, jednak jest od niej nieco większy. Taki rozmiar pozwolił wygospodarować więcej przestrzeni na górnym pokładzie – słonecznym, co dało 65 m2 powierzchni wypoczynkowej. Jacht może pomieścić łącznie 8 gości i 5-osobową załogę. Jednostka jest przestronna i charakteryzuje się wieloma ogólnodostępnymi miejscami gościnnymi.

Asymmetric SL102

Ten nowoczesny jacht, zdecydowanie wyróżnia się na tle pozostałych. Posiada interesująca linię i kształt kadłuba i jest zarazem pierwszym asymetrycznym jachtem na świecie. Przez swoją innowacyjną budowę – ciąg komunikacyjny między pokładami został umieszczony wyłącznie po lewej stronie jachtu (ang. starboard), jednostka zyskała dodatkowe 10 m2 wewnętrznej przestrzeni. Za projekt odpowiedzialny jest Chris Bangle - były szef projektantów BMW oraz włoska pracownia architektoniczna Zuccon International Project.

 

Sunseeker 131

Stocznia Sunseeker w Cannes pochwaliła się swoją największą jednostką – 40-metrowym modelem Sunseeker 131. Oparty na klasycznym, głębokim kadłubie V, ten trzypokładowy jacht w standardowej konfiguracji może pomieścić w sumie 10 gości w pięciu kabinach. Jednostka posiada także dużą przestrzeń zewnętrzną oraz bogate zaplecze gastronomiczne. Jej maksymalna prędkość wynosi 23 węzły.

 

Ferretti 670

We Francji pojawił się także nowy model ze stoczni Ferretti. Ferretti 670 to dzieło działu projektowego stoczni oraz architekta Filippo Salvettiego. W stosunku do poprzednich modeli przeprojektowano wnętrza, by uzyskać większe przestrzenie, nie rezygnując tym samym z prywatności. Na rufie znajduje się duża przestrzeń kąpielowa, na dziobie zaś sofy i stół. Część życia towarzyskiego toczy się na flybridge, który ma aż 24 m2 powierzchni. Całość jest też znakomicie wyciszona. Jacht może osiągnąć maksymalnie 32 węzły, a jego prędkość podróżna wynosi 28 węzłów.

Uriamir

Uriamir to drugi jacht w serii Delfin 95 włoskiej stoczni Benetti. Zaprojektowany przez Giorgo M. Cassetta jacht, posiada kadłub z włókna szklanego i nadbudowę z włókien węglowych, a do tego charakteryzuje się dużymi przeszklonymi powierzchniami i naprzemiennym użyciem jasnych i ciemnych materiałów wewnątrz. Na dolnym pokładzie znajdują się 4 podwójne kabiny, a stacja steru znajduje się na pokładzie górnym, który obejmuje panoramiczny basen w dziobie. Uriamir posiada również taras słoneczny wyposażony w dwie sofy i drugą zewnętrzną stację sterową.

Custom Line 120

Kolejną propozycją od Ferretti jest jacht z linii niestandardowej Custom Line 120. Zaprojektowany przez Francesco Pazkowskiego, ten 38,3-metrowy jacht, posiada częściowo wyporowy kadłub z włókna szklanego. Jednostka pomieści max. 10 osób i wyposażona jest w główną kabinę pokładową podzieloną na część damską i męską, dwie podwójne kabiny oraz dwie kabiny VIP, które mają podwójne łóżka z widokiem na morze. Na górnym pokładzie znajdują się leżaki, bar, zaplecze gastronomiczne, basen oraz spa.

Autor